top of page
  • Foto van schrijverRedactie AWEARE

Zes manieren voor een duurzame garderobe

Bijgewerkt op: 7 dec. 2017

Om een duurzame kledingkast te hebben, hoef je niet alleen maar kleding te dragen die duurzaam gemaakt is of van een duurzaam merk is. De betekenis van duurzaam is voor iedereen anders. Hoewel voor de een arbeidsomstandigheden de belangrijkste factor is waarom iets duurzaam is, is het voor een ander weer belangrijk dat iets lokaal geproduceerd is. Maar kleding is ook duurzaam wanneer je hier lang mee doet of als je het tweedehands koopt! Zolang jij je kledingkeuzes bewust maakt, ben je al duurzaam bezig. Daarom zijn hier zes tips hoe jij je kledingkeuzes duurzaam kunt maken!



1. Ruim je kast op

Moet je nu meteen alles wat volgens de richtlijnen niet duurzaam is weggooien? Nee natuurlijk niet! Weggooien is zonde. Maar een grote schoonmaak in je kledingkast kan geen kwaad. Kijk kritisch naar je kledingkast en haal eruit wat je nooit draagt of wat je niet meer past. Gooi deze kleding niet weg, maar geef deze weg, maak er iets anders van of breng het naar een tweedehands winkel.


Een kledingstuk dat je veel draagt en dat lang meegaat, dat is ook duurzaam!

2. Koop alleen kleding die je nodig hebt

Nu je kledingkast opgeruimd is, is het meteen overzichtelijk welke kleding je allemaal hebt en welke kledingstukken je nog mist in je kast. Focus je er dus op dat je op zoek gaat naar de kleding die je nodig hebt en die een echte toevoeging zijn aan je garderobe en ga niet klakkeloos kleding kopen zonder dat je het nodig hebt. Maak dus bewuste keuzes als het op kleding kopen aan komt! Een gemakkelijke truc die je hiervoor kunt gebruiken is door jezelf de vraag te stellen: Ga ik dit 30 keer dragen? Als het antwoord ‘ja’ is, weet je dat het een goede aankoop is. Als het antwoord ‘nee’ is, denk er dan nog even twee keer over na voordat je het koopt.


3. Wees creatief

Waarschijnlijk loop je vaak weer tegen het meest herkenbare probleem aan: een kast vol met kleren en toch niks om aan te trekken. Doe daarom fashion inspiratie op door bijvoorbeeld heel Pinterest of Instagram door te scrollen en neem daarna nog eens een kijkje in je eigen kledingkast. Kijk welke creatieve combinaties je kunt maken met de kleding die je al hebt. Je zult zien dat er een hoop nieuwe toffe outfits uit voortkomen die je nog niet eerder gedragen hebt!


4. Koop tweedehands

Als je dan toch gezellig een dagje aan het shoppen bent in de stad, waarom zou je dan niet eens een leuke tweedehands winkel binnenstappen? Vaak hebben ze hier hele toffe vintage items die bij je stijl passen. Op deze manier blaas je een kledingstuk nieuw leven in en het item gaat langer mee. Het wordt weer gedragen in plaats van weggegooid en het kost jou veel minder geld dan wanneer je iets nieuw koopt. Win-win!


5. Doe lang met je kleding

Kleding van duurzame merken is vaak een stuk duurder. Het is daarom begrijpelijk dat je toch je kleding koopt bij de grote winkels die in iedere stad te vinden zijn. Zorg alleen wel dat je goed nadenkt bij wat je koopt en dat je echt achter je beslissing om het te kopen staat. Een kledingstuk dat je veel draagt en dat lang meegaat, dat is ook duurzaam!


6. Neem een kijkje in de kledingkast van je ouders

Dit klinkt misschien gek, maar als je goed oplet, weet je dat trends komen en gaan, maar nooit geheel verdwijnen. Veel trends die we de afgelopen jaren hebben gezien, zijn trends die teruggekomen zij uit de jaren 60, 70, 80 of 90. Grote kans dus dat je ouders nog wat pareltjes in hun kast hebben liggen die nu weer in de mode zijn of waar jij nieuw leven in kunt blazen met wat creatieve aanpassingen hier en daar!

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Blog

bottom of page