top of page
  • Foto van schrijverRedactie AWEARE

Wat is vintage eigenlijk?


Vintage kleding is eigenlijk heel bijzonder en waardevol. Het is namelijk kleding die is geproduceerd in een ander decennia. Stel je koopt een vintage spijkerjasje van levi’s, in een jaren ‘80 model, dan weet je dat die in de jaren ‘80 is ontworpen én ontwikkeld.



Hoe we anno 2018 kledingproduceren

Maar tegenwoordig wordt de productie van kleding standaard uitbesteedt aan derdewereldlanden. Voornamelijk China, Turkije, Bangladesh en India, maar een deel van de meest arme landen zijn zwaar afhankelijk geworden van de kleding- en textielexport, die door ons Westerlingen wordt aangedreven.

Doordat grote modeketens de productie uit handen geven, weten ze vaak niet precies hoe dit proces verloopt. Zo zijn er vaak weer onderaannemers en leveranciers die het overnemen. Zij besteden het vaak weer uit aan bijvoorbeeld thuiswerkers, die per geproduceerd stuk betaald krijgen, en dus totaal geen arbeidsrechten hebben. Doordat het lastig is te traceren wie nu precies onder welke omstandigheden welke kleding heeft gemaakt, is het makkelijk voor de industrie hun verantwoordelijkheid voor deze arbeidsomstandigheden, van zich af te schuiven.



Wat vintage beter maakt dan fast fashion

Een aantal decennia geleden verliep dat proces dus heel anders. Mensen met een grote liefde voor ontwerpen én produceren, maakten de kleding zelf. Daarom is de kwaliteit van vintage kleding ook stukken beter: Ze namen er meer de tijd voor, pasten speciale technieken toe om de producten beter te maken, en; ze maakten het in minder massale hoeveelheden.

Nog een voordeel: het is ongedragen. Veel mensen verwarren vintage nog weleens met tweedehands kleding, maar het is eigenlijk nieuwe kleding, uit een ander tijdperk. Wanneer je een vintage levi’s jasje zou kopen, en deze vergelijkt met eenzelfde levi’s jasje die in dit decennia is geproduceerd, merk je dat ook meteen aan de kwaliteit. Of denk aan all stars. Deze schoenen stonden erom bekend dat je er jaren mee kon rondlopen, zonder dat ze verslijten. Maar tegenwoordig hangt het logo’tje aan de achterkant na een jaar alweer los, en begint de zool los te laten van de stof. Dit komt dus doordat het tegenwoordig niet met oog op vakmanschap wordt geproduceerd, maar met oog op massaproductie.



Kies daarom voor het duurzame alternatief: vintage. Het is niet alleen in een veel betere kwaliteit geproduceerd, het is ook beter voor het milieu omdat het al zo lang bestaat en je er nog veel langer mee gaat doen; het is ook authentiek, onder betere arbeidsomstandigheden gemaakt en het is vaak on trend.

Be AWEARE. Shop less, buy timeless.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Blog

bottom of page