top of page
  • Foto van schrijverRedactie AWEARE

Waarom de kledingindustrie zo vervuilend is

Weet je nog vroeger? Toen we zo'n twee keer per jaar gingen winkelen? Een keer om onze zomerkleding in te slaan, en een keer voor de winter aankopen. De laatste jaren is deze tijd lastig in te denken. Dit komt door fast fashion. Door fast fashion hoeven we niet meer te wachten tot de zomercollectie in de winkels ligt om een korte broek of een nieuwe bikini te shoppen; dit kan nu het hele jaar door. Er komt niet meer twee keer per jaar een nieuwe collectie in de winkels, maar 52 keer per jaar. Elke week ligt er nieuwe kleding in de winkel, en zo lang wij hiernaar blijven vragen, zal dit aanbod blijven.

Maar door fast fashion, door deze massaproductie, zorgt de kledingindustrie voor veel problemen voor mens en milieu.


De kledingindustrie staat dan ook op nummer 2 van grootste milieuvervuilers ter wereld. En fast fashion is hier een belangrijke oorzaak van. Niet alleen kopen mensen door dit fenomeen veel meer, zij dragen de kleding ook veel korter en gooien dit sneller weg.



Bij het maken van kleding in landen als Bangladesh en Vietnam wordt de meest schadelijke vorm van energie gebruikt, namelijk steenkool. Tijdens de productie van kleding komen ook verschillende broeikasgassen vrij, zoals CO2 en methaan. Deze broeikasgassen zijn oorzaken van het opwarmen van de aarde.


Voor het produceren van kleding is er ontzettend veel water nodig. Om een simpel katoenen T-shirt te produceren is 2700 liter water nodig. Om een spijkerbroek te produceren is 8000 liter water nodig. Maar voordat een kledingstuk gemaakt wordt, worden er eerst katoenplantjes geplukt. Deze katoenplantjes hebben ook water nodig om te kunnen groeien, dus daar begint het overtollige waterverbruik al.



Waar eerst katoen hetgeen was dat de meeste plastic vezels bevatte, zijn dat nu synthetische stoffen die van olie gemaakt zijn, zoals polyester. Wanneer kleding gewassen wordt, komen deze plastic vezels los en komt het terecht in rivieren, meren en oceanen. Dit zorgt voor de zogenaamde plastic soep in de zee.


Kleding wordt altijd geverfd. Hoe donkerder een spijkerbroek, hoe meer verf er voor nodig is. De chemicaliën die vrijkomen bij het verven van de kleding, komen ook in de wereldwijde watersystemen terecht. Dit zorgt ervoor dat er in sommige werelddelen geen goed drinkwater meer is of schoon water om te douchen. Ook zijn chemicaliën slecht voor de gezondheid wanneer deze worden ingeademd bij bijvoorbeeld het produceren van kleding.



Daarnaast spelen de dieren die voor fast fashion gebruikt worden ook een grote rol in de milieuvervuiling. Voor de kasjmier garen van kleding worden ontzettend veel geiten gebruikt, die zorgen voor overbegrazing. Hierdoor ontstaat er onder andere in Azië een grote woestijn.


Ook wordt kleding naar allerlei landen vervoerd over de hele wereld. Kleding dat bijvoorbeeld in Bangladesh is geproduceerd, moet een heel stuk de wereld over voor het ons kikkerlandje bereikt heeft. Deze transport is ook een heel grote milieuvervuiler.



Er zijn dus ontzettend veel factoren die ervoor zorgen dat de kledingindustrie vervuilend is. De gevolgen zijn groots: van geen goed drinkwater in sommige landen tot de klimaatverandering van de aarde. Het is nu tijd dat iedereen weet hoe vervuilend deze fast fashion industrie is en dat er iets aan gedaan wordt! Om te beginnen: minderen met kleding kopen. Vroeger konden we het ook met twee keer per jaar inkopen doen voor de zomer en winter. Hoezo zouden we dan nu ineens per se elke maand – of zelfs elke week – iets nieuws moeten kopen? Kies je kledingkeuzes bewust en geef je kleding weer waarde. Beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.


Vandaar dat wij zeggen: Shop less, buy timeless!



Bronnen:

https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/slow-fashion/kledingmaterialen/kledingstoffen-en-milieu/


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Blog

bottom of page